En zo is het!
Ondanks dat het hartstikke leuk is deze tak van de hondensport met je hond te beoefenen is het ook zo dat een aantal mensen vol goede moed begint maar na verloop van tijd afhaakt omdat het toch moeilijker is dan men denkt. Als je voor het eerst start, betekent dit nog niet dat het de ideale sport voor jou en je hond is, en daar kom je geleidelijk aan achter!
Wij kennen een tweedeling in de niveaus. Onderbouw: dat wil zeggen, de combinaties die nog ergens in het aanleer stadium zitten. Bovenbouw: waar de combinaties alle toestellen beheersen. In de bovenbouw worden combinaties in een trainingsgroep geplaatst en wordt er gericht getraind.
Voordat je samen met je hond agility of hoopers gaat doen is het handig dat de combinatie ( jij en je hond) een bepaald startniveau heeft. Waar we aan denken en op letten vind je hieronder op een rijtje:
Zitten – je hond moet op cue kunnen ‘zitten’. Waar je hond gaat zitten en hoe is minder belangrijk.
Af liggen – is ook zo handig. Het waar en hoe letten we niet zo op. En ook hier mag je je hond helpen.
Betasten – elke hond moet het toestaan dat een vreemde aan hem zit. Of je hond hierbij gaat zitten, staan of liggen maakt niet uit.
Hier komen – je hond moet direct naar je toe komen als je hem roept. Of dit in een rechte lijn, in galop of in draf is, letten we niet zo op. Het is wel belangrijk dat hij direct komt en dat je hem zonder problemen aan kunt lijnen.
Sociale aspecten
Omgang baas – hond: je relatie met je hond moet goed zijn want daar begint het mee. Bovendien vinden we het belangrijk dat je weet hoe en wanneer je je hond moet/kunt belonen. Binnen agility worden honden niet (nauwelijks) gecorrigeerd.
Gedrag hond – hond: we willen echt niet alleen ‘sociale watjes’, maar je hond mag niet zo maar uitvallen naar andere honden of fixeren. Jouw eigen rol hierin is cruciaal!
Appel: dit moet in het algemeen goed zijn. Leuke term, maar wat wil dat zeggen: je hond moet naar je luisteren en bereid zijn met je aan de gang te gaan. Kortom er moet een team op het veld staan. Dit hangt zeer nauw samen met je omgang met je hond!
Gezondheid: zowel bij jezelf als bij je hond mogen er geen handicaps zijn die het aanleren van agility of hoopers belemmeren of die je welzijn in gevaar brengen. Onze trainers letten ook tijdens de trainingen op hoe de honden bewegen.
Leeftijd: de hond moet volwassen zijn. Bij Jolly Jumpers Agility start geen hond beneden het jaar met sporten.
Jong geleerd – oud(er) gedaan?
Het is algemeen geaccepteerd dat je pas met sporten met je hond begint als je hond volgroeid en ‘er aan toe’ is. Toch rijzen er een paar vragen bij die stelling. Wat is volgroeid?
Op zich vrij ondubbelzinnig: een Jack Russel is lichamelijk eerder uitgegroeid dan een Dog. Echter wie denkt dat je per ras een leeftijd kunt bepalen, komt bedrogen uit. Elke hond is anders en dus zul je elke hond apart moeten ‘beoordelen’. Naast de lichamelijke volgroeidheid is de geestelijke volwassenheid belangrijk: heeft de hond al een zekere stabiliteit in het karakter bereikt? Hoe bekijk je dit? Door je te richten op wat algemeen geldt en door je hond te kennen zodat je de veranderingen opmerkt. Bij Jolly Jumpers start je pas met aanleren als je hond ten minste 1 jaar is.
Wat te doen met een jonge hond?
Doe spelletjes bij huis en bv in het park met een (touw)balletje – leer je hond hoe leuk het is om samen bezig te zijn (werk aan de band met je hond)
Doe veel aandachtsoefeningen zowel in stilstand als lopend. Een attente hond reageert sneller.
Leer je hond en de lichaamstaal van je hond kennen en leer je hond op jouw lichaamstaal te letten: als je je hond roept en linksaf slaat hoe reageert ie dan? Wen jezelf en je hond er vast aan dat hij zowel links als rechts mag/kan/moet lopen en rennen. Laat je hond eens voor je uit lopen en ga dan snel van links naar rechts en vice versa. In het eerste jaar kun je ook puppy gym of een dergelijke cursus met je jonge hond doen.
Kortom, benut de puppen en jonge honden periode om je hond te socialiseren en te leren kennen en vooral om je hond duidelijk te maken dat het leuk is om samen met jou wat te doen. Je zult merken dat deze investering niet alleen leuk maar ook nuttig is: je bouwt een goede band met je hond op! En of je nu uiteindelijk bij agility terecht komt of niet, we willen toch allemaal een goede band met onze hond? Dus spelen, spelen en nog eens spelen, en als je nog eens wat anders wilt, dan ga je gewoon spelen!
Mary Kerssen, januari 2015